ESRB discută viitorul LEI

European Systemic Risk Board (ESRB) a publicat o lucrare ocazională pentru a vorbi despre importanța Legal Entity Identifier (LEI). Rolul ESRB în Uniunea Europeană (UE) este acela de a preveni și de a atenua riscurile din cadrul sistemului financiar. Lucrarea are în vedere oportunitățile prezentate de LEI pentru a permite tranzacții mai sigure, mai rapide și mai ieftine nu doar în cadrul piețelor financiare, ci pentru toate entitățile juridice la nivel global.

Legal Entity Identifier

Lucrarea ESRB susține că: “O mai mare utilizare LEI  nu are beneficii doar pentru autoritățile de reglementare și alte autorități. Avantajele sunt disponibile și pentru industria financiară largă, industria non-financiară și mediul academic. Fiind un bun public, baza de date LEI poate fi consultată în mod gratuit. LEI creează infrastructura globală pentru era digitală în domeniul entităților juridice, la fel cum a făcut agenda telefonului pentru era analogică.”

Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF), un organism de supraveghere al Global LEI System (GLEIS), evaluează potrivirea organizațiilor care doresc să opereze ca emitenți LEI, urează bun venit declarațiilor ESRB și discută mai departe topicul de mai sus.

GLEIF subliniază că, deși lucrarea ESRB recunoaște potențialul LEI, raportul scoate în evidență, de asemenea, inhibitorii potențiali ai adoptării globale, atât de către entitățile juridice financiare, cât și de cele non-financiare. Acestea includ probleme legate de costul obținerii unui LEI, precum și reînnoirea acestuia când e nevoie în cadrul companiilor mai mici; lipsa de interes sau de conștientizare în afara sectoarelor financiare și cum nu există nicio lege care obligă toate țările să folosească coduri specifice care ar facilita comunicarea printre diferiții acționari implicați. Rata anuală de reînnoire, (care necesită actualizarea informațiilor de referință dacă s-au schimbat în orice fel) nu este, de asemenea, suficient de frecventă în unele scopuri de supraveghere.

ESRB a găsit un mod de a depăși aceste obstacole, recomandând ca sistemul global stabilit pentru a emite LEI să fie extins la registrele de afaceri naționale și la instituțiile financiare. Asta le va permite amândurora să își poată îndeplini rolurile de agenție sau consilier, precum și să faciliteze emiterea LEI  către clienții lor, persoane juridice, prin asumarea fie a rolului de Agent de Înregistrare, fie de Agent de Validare.


Ajustări Posibile de Reglementare

Sistemul Global LEI s-a străduit din greu să creeze un cadru de reglementare fiabil și robust. Totuși, orice sistem e atât de bun precum participanții săi și, așadar, e important să înțelegem cum reglementarea globală poate juca un rol esențial în a susține succesul acestei noi inițiative. GLEIF oferă unele ponturi despre ce tip de perspectivă operațională poate fi necesară în cazul acestor reglementări dacă vor vrea cu adevărat să contribuie la îndeplinirea recomandărilor făcute de către ESRB.

Company Law

Introducerea unei legislații globale pentru a obliga emiterea LEI ar fi eficientă pentru afacerile din întreaga lume. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă tuturor entităților înregistrate li se emise un LEI prin respectivele lor registre de afaceri.

AML Law

O altă posibilitate de a aborda recomandările făcute de către ESRB ar putea fi prin efectuarea de ajustări la reglementările cu privire la Anticorupție și Spălare de Bani din întreaga lume. Astfel de legi ar putea fi actualizate pentru a include obligația instituțiilor financiare de a folosi LEI pentru toate entitățile juridice cu scopul de a exista măsuri stricte pentru clienți.

Payments Law

În sfârșit, pe măsură ce legislația privind plățile continuă să evolueze și dorința de eficiență la nivel global continuă să crească în fiecare zi tot mai mult – prin inovații precum certificarea ISO 20022, care deja folosește standardele de identificare LEI în cadrul său – integrarea acestora în sistemul nostru financiar ar fi următorul pas natural. După cum este precizat mai sus în AML Law, integrarea LEI în plăți ar obliga apoi instituțiile financiare să faciliteze obținerea și păstrarea LEI pentru clienții lor.