CE ESTE UN COD LEI?

Ce este un cod LEI? LEI în termeni simpli

● Ce este un cod LEI? - LEI - Număr de identificare al persoanei juridice.
● Un cod unic de identificare pentru societățile care tranzacționează pe piețele financiare (acțiuni, obligațiuni, contracte futures, piața Forex etc.)
● Orice tranzacție efectuată pe piețe va fi legată de celălalt partener cu ajutorul codului LEI.
● Folosit de autoritățile de reglementare pentru a supraveghea piețele financiare.
● LEI face legătura dintre piețele financiare, companii și autorități de reglementare.
● Emiterea codului LEI este efectuată de către Unitățile Operaționale Locale acreditate GLEIF.
● GLEIF - Global Legal Entity Identifier Foundation (Fundația pentru identificarea persoanelor juridice la nivel global).
● FĂRĂ LEI, NU EXISTĂ TRANZACȚII.

Reînnoirea codului  LEI

Codul LEI trebuie reînnoit în fiecare an. Asta înseamnă că un cod LEI eliberat la 02.01.2018 va trebui reînnoit înainte de 02.01.2019. În cazul în care termenul este depășit, codul dvs. LEI va deveni inactiv până când va fi reînnoit. Procesul de reînnoire este necesar pentru a ne asigura că datele din baza de date Global LEI Pool sunt relevante și actualizate. Registrul LEI vă oferă reînnoirea codului LEI pentru o perioadă de 1, 3 sau 5 ani.

Oricare ar fi perioada, veți primi o notificare de la Registrul LEI cu o lună înainte de data expirării.
În cazul reînnoirii LEI pe mai mulți ani, Registrul LEI își va asuma responsabilitatea de a verifica datele dvs. înainte de reînnoire și de a vă reînnoi codul LEI anual. Scopul nostru este de a menține datele dvs. actualizate.

 

Structura codului LEI

Codul LEI este standardizat în conformitate cu certificatul ISO 17442. Este compus dintr-o combinație de 20 de cifre și litere.
1. Identificatorul companiei
2. ID de verificare

  • Cifrele 1-4 indică întotdeauna ID-ul unității operaționale locale care a emis codul LEI.
  • Cifrele 5-6 au întotdeauna valoarea 0.
  • Cifrele/literele 7-18 sunt unice pentru fiecare firmă.
  • Cifrele 19-20 sunt în scop de verificare.
Codul LEI - ce reprezintă cifrele și literele?

LEI înseamnă să facem toate legăturile!

Viziunea Fundației GLEIF este de a avea un număr universal de înregistrare pentru toate persoanele juridice din întreaga lume. Un identificator care să furnizeze date de referință standardizate și de înaltă calitate.

"Credem că, în cele din urmă, ar trebui să existe o identitate unică în spatele fiecărei afaceri. Posesia unui cod LEI va contribui la atingerea acestui obiectiv."

GLEIF - Fundația pentru identificarea persoanelor juridice la nivel global

Cine poate emite coduri LEI?

Eliberarea codurilor LEI este reglementată de către GLEIF. GLEIF (Fundația pentru identificarea persoanelor juridice la nivel global) este fundația care controlează emiterea de coduri LEI. GLEIF nu emite ea însăși coduri LEI, acestea sunt emise printr-o rețea de companii publice și private care acționează ca Unități Operaționale Locale. Scopul lor este de a oferi posibilitatea de înregistrare, de a reînnoi codurile LEI și de a acționa ca o poartă de acces pentru organizațiile care doresc să obțină codul LEI. Puteți găsi lista unităților operaționale locale aici.

Registrul LEI nu este o unitate operațională locală. În schimb, Registrul LEI acționează ca agent de înregistrare. Sarcina noastră este de a ajuta companiile și entitățile publice să obțină informații la zi despre LEI, și de a gestiona comunicarea între unitățile operaționale locale și societățile care doresc să aplice pentru codul LEI. Validăm datele furnizate cu ajutorul serviciilor disponibile public. De exemplu, Registrul Comertului. Mai multe informații despre agenții de înregistrare pot fi găsite aici.